Het Depot op Zaal

Een museum verzamelt en bewaart voorwerpen. Dat is de essentie van deze instelling. Het is een soort driedimensionaal archief. De voorwerpen worden tentoonsgesteld 'Ter leering ende vermaack".
Het is de enige plek waar je een Romeinse pot in het echt kan zien of de pen van Tollens. Zo maakt het voorwerp een verbinding tussen de kijker en vroeger. Zo kan je in het museum een reis in de tijd maken. Daar kan een tablet, hoe handig ook, niet tegen op, dit echte, dit tastbare.
Voorwerpen kunnen op verschillende manieren in het museum komen. Mensen vermaken per testament schenkingen, op veilingen komen voorwerpen te koop, andere musea lenen langdurig uit, soms wordt bij leven geschonken.
Alle informatie over het voorwerp wordt opgeschreven. Vroeger op systeemkaarten en nu in de computer. En dan moet het museum alles bewaren, in principe voor de eeuwigheid. Dus wordt de strijd aangebonden tegen schimmels, insecten, muizen, uitdroging, vocht, licht en dieven. Soms moet er gerestaureerd worden maar meestal geconserveerd. Zorgen dat het niet verder achteruitgaat.
Nu het museum een nieuw, geklimatiseerd depot krijgt, gaat de hele collectie de zaal op. Dit is een buitenkans die uniek is want dit gebeurt eigenlijk nooit - een kijkje achter de schermen.
Zo kan u nu een kijkje nemen in 2000 jaar Rijswijkse geschiedenis. Mis deze buitenkans niet!

Verborgen kunstschatten

 

In de schoolvakantie is het misschien een goed idee om één van de vele musea in Zuid Holland te bezoeken. Maar wie denkt dat je daar alles te zien krijg komt bedrogen uit. Wat bijna niemand weet is dat honderdduizenden kunstschatten voor velen van ons verborgen blijven. Zo heeft Museum Rijswijk een kunstschat die niet toegankelijk is voor het publiek. Vandaag onthult Omroep West opnieuw een verborgen schat.

terug naar overzicht

 

 

 
 
 

Museum Rijswijk - Herenstraat 67 - 2282 BR Rijswijk - 070-3903617 - info@museumrijswijk.nl