BARBARA BROEKMAN
handgeborduurde
en geweven series

 

28 november t/m 24 januari 2016

Openingstijden
dinsdag t/m zondag van 11.00-17.00 uur

Al jarenlang verzamelt Barbara Broekman foto’s uit kranten en tijdschriften. Zij selecteert de foto’s  op structuur, ritme, compositie of juist theatrale voorstelling. Op de computer worden deze beelden vergroot en ontrafelt in pixeleenheden. Een computer gestuurd weefgetouw ‘vertaalt’ deze digitale informatie en weeft in de complexe jacquard techniek grote doeken van ongeveer anderhalf bij twee meter. Van veraf lijken de doeken op impressionistische schilderijen terwijl van dichterbij de voorstellingen in pixels uiteenvallen.

Voor de serie ‘Faith’ uit 2009 selecteerde Barbara Broekman foto’s die diep tragische gebeurtenissen verslaan. Ondanks het menselijk leed hebben deze beelden een ongelooflijke schoonheid. In 2014 kreeg de serie Faith een vervolg met dertien nieuwe wandkleden.
“Hoewel de getoonde gebeurtenissen vooral laten zien tot wat voor ellende mensen in staat zijn, schuilt er ook berusting in de foto’s. Rampen en oorlogen zijn inherent aan het menselijke bestaan. Het alledaagse leven gaat gewoon door. Wat rest, is berusting in het lot en het op verstilde wijze eren ervan. De afbeeldingen zijn uitgekozen op hun haast ‘religieuze’ uitstraling: de individuele mens versus de grootsheid en chaos van het leven.

Met deze series geweven wandkleden hoopt Barbara Broekman de beschouwer bewuster te maken van de dagelijkse beelden in de media. Door beelden van lijden en destructie om te zetten in textiel worden ze bijna tastbaar, bijna driedimensionaal en komt de tragiek indringender over dan in de talloze beelden die de media dagelijks over ons uit storten.

Behalve Faith zijn ook de series Open Monden, Mijn Stad, Bali Impressions en Mijn familie te zien.

 

 

 


   
 
 
 

Museum Rijswijk - Herenstraat 67 - 2282 BR Rijswijk - 070-3903617 - info@museumrijswijk.nl