STILLE GETUIGEN

Herinneringen
aan
de Tweede Wereldoorlog
in Rijswijk

 

1 mei t/m 18 mei

Openingstijden
dinsdag t/m zondag van 11.00-17.00 uur

Voorwerpen, pamfletten en drukwerken doen de jaren 1940-1945 herleven en geven een blik in het dagelijks leven van de Rijswijkse bevolking in die periode.

In de vroege ochtend van 10 mei 1940 viel het Duitse leger Nederland binnen. Een van de eerste doelen was de verovering van het vliegveld bij Ypenburg. Aanvankelijk leek de opzet te slagen maar door felle tegenstand van de Nederlandse militairen was het vliegveld ’s avonds weer in Nederlandse handen. De strijd tegen de Duitse overmacht duurde tot 14 mei. Toen tekende Nederland de capitulatie. Het was het begin van vijf jaar bezetting, van toenemende beperking van vrijheden, van vervolging, van verzet , van gruwelijke represailles en van honger en gebrek. Ook in Rijswijk.

De tentoonstelling heeft 15 onderwerpen en per onderwerp vertellen enkele voorwerpen het verhaal, zoals de mobilisatie of de Slag om Ypenburg. Verzet en illegale pers komen aan de orde, maar ook distributie, de hongerwinter en de voedseldroppings. Ook de vervolging van de Joodse burgers maakt deel uit van de Rijswijkse oorlogsgeschiedenis. De tentoonstelling eindigt met de bevrijding op 5 mei 1945 die, net als elders in Nederland, ook in Rijswijk met ongekende vreugde werd begroet.

 

 

 

 

 


Gebombardeerd huis in de KerklaanIn de rij bij de Centrale Keuken in de Prins Mauritsschool

   
 
 
 

Museum Rijswijk - Herenstraat 67 - 2282 BR Rijswijk - 070-3903617 - info@museumrijswijk.nl